Akce a události

Hanami 27.4.2024

5. ročník oslav příchodu jara s nádechem Japonska. Hanami na Hanspaulce proběhne 27.4.2024 od 10 – 17 hodin.

Hanami je v Japonsku doslova fenomén, s příchodem jara na růžové kvítky s charakteristicým vykousnutím okvětních plátků narazíte téměř na každém kroku. Japonci se však nedrží při zemi, mimo nejrůznějších ozdob můžete sakury najít také jako příchuť v nápojích, sladkostech nebo dokonce v zubní pastě!
Oslavy byly původně určeny výhradně pro šlechtice, později se však staly až takřka rituálem i pro běžné obyvatele. Dnes se za krásou japonských sakur neváhají vydat turisté z celého světa. Díky tomu, že se růžové květy těší celosvětové oblibě, máme i u nás v České republice hned několik možností, kde si hanami užít v co nejautentičtější podobě.

Park Hanspaulka sice nepatří k těm nejrozlehlejším, ovšem sakury má prvotřídní a nám všem toto místo přirostlo k srdci. Proto se každoročně velmi rádi vracíme a prostor na jeden den měníme v malé Japonsko. V letošním roce vykvetly sakury s měsíčním předstihem, i tak se však nevzdáváme a věříme, že si akci spolu s námi užijete.

Program postupně představujeme v události na facebooku, těšit se můžete na skvělý japonský street food, tradiční sladkosti anebo pivo s matchou či sakurou. Přineseme také spoustu stánků s drobnostmi, které Vám budou dělat radost i po odkvetení sakur. Pro umělecky založené nabídneme opět několik výtvarných dílen, kde se budou moci vyřádit a sakury si např. poskládat z papíru. A pro nejmladší návštěvníky připravíme po loňském úspěchu také stanoviště s hrami japonských dětí. Nebudou chybět ani soutěže o ceny!

Akce se koná za finanční podpory Hlavního města Prahy a MČ Praha 6
pod záštitou starosty Prahy 6 a Velvyslanectví Japonska v ČR

Za finanční podporu a dlouhodobou spolupráci děkujeme také sponzorům Česko-japonské společnosti

Kudy k nám?

Tramvají 20 nebo 26: ze zastávky Hadovka nebo Thrákulova, čeká Vás delší procházka do kopce – nedoporučujeme starším osobám či s kočárkem

Autobusem č. 131: ze zastávky Zelená na zastávku Hanspaulka, poté cca 5 minut pěšky z kopce

Autobusem č. 131 nebo 216: ze zastávky Bořislavka na zastávku Hanspaulka, poté z kopce dolů do parku (doporučujeme)

Můžete samozřejmě přijet i autem, ovšem park se nachází uprostřed obyté zóny a najít tak vhodné místo k parkování není vždy jednoduché, proto prosíme, abyste primárně využili veřejnou dopravu.