akce a událostiPozvánky

Febiofest 2021

Dovolujeme si předat pozvánku na letošní Febiofest, během kterého bude uvedeno i několik japonských titulů, zejména od režiséra Hirokazu Kore-eda.
Podrobné informace naleznete na webu festivalu, níže přikládáme přehled japonských snímků.
https://www.febiofest.cz/

HIROKAZU KORE-EDA – nejznámější současný japonský režisér, pro jehož filmy je příznačný humanismus, soucit a porozumění. Jeho filmy pravidelně sklízejí úspěch na světových festivalech. Jaký otec, takový syn (2013) získal v Cannes Cenu poroty či dvě ceny Japonské filmové akademie.

JAKÝ OTEC, TAKOVÝ SYN ( Hirokazu Kore-eda, 2013)
17. 9. a 23. 9. od 21.30, Edison Filmhub

Úspěšný architekt Rjota tráví dlouhé hodiny v práci, aby zajistil svou ženu a šestiletého syna. Jeho život je pečlivě nalinkovaný a nic není ponecháno náhodě. To vše se však zhroutí ve chvíli, kdy se Rjota dozví, že jeho syn byl v porodnici vyměněn za jiného chlapce. Obě rodiny se musejí rozhodnout, co bude dál. Komorní drama navazuje na japonskou tradici filmů zkoumajících rodinné vztahy a pokládá otázky, na které není snadné odpovědět.

NAFUKOVACÍ PANNA (Hirokazu Kore-eda, 2009)
17. 9. a 24. 9. od 16.30, Edison Filmhub

Hideo je muž ve středním věku, který nemá žádné přátele. Jeho jediným společníkem je nafukovací panna v životní velikosti jménem Nozomi. Jednoho dne Nozomi zjistí, že má srdce a stal se z ní člověk. Postupně začne prozkoumávat venkovní svět, o kterém doposud neměla ani tušení. Velmi rychle ale zjistí, kolik bolesti a zmatků může srdce způsobit. Tragikomické drama s prvky fantasy se volně inspirovalo populárním japonským komiksem manga od Joshiie Gōda.

PŘÁNÍ (Hirokazu Kore-eda, 2011)
18. 9. od 16.30 a 24. 9. od 19.00, Edison Filmhub

Bratři Koiči a Rjunosuke byli při rozvodu rodičů rozděleni. Zatímco jeden žije s matkou, druhý zůstal s otcem a oba chlapce dělí stovky kilometrů. Jsou spolu sice ve spojení, ale jejich největším přáním je, aby zase mohli žít spolu v jedné domácnosti. Jednoho dne se Koiči dozví, že na místě, kde se potkávají protijedoucí rychlovlaky, se plní všechna přání. S pomocí rodiny vymyslí plán a s partou kamarádů vyráží na cestu za zázrakem.

NEHYBNÁ CHŮZE (Hirokazu Kore-eda, 2009)
18. 9. a 24. 9. od 21.30, Edison Filmhub

Rjota a jeho sestra Chinami každé léto přijíždějí do domu svých rodičů, aby si připomněli tragickou smrt svého nejstaršího bratra, který se před patnácti lety utopil. V domě vládne pochmurná atmosféra, vše zůstalo na stejném místě jako v den tragédie. Během jednoho letního dne se odkrývá vnitřní rodinné drama. Když všichni zasednou ke slavnostní večeři, začíná být jasné, že zármutek a zášť spojují tuto rodinu stejně silně jako láska.

NIKDO TO NEVÍ (Hirokazu Kore-eda, 2004)
19. 9. od 19. 00 a 23. 9. od 16.00, Edison Filmhub

Čtyři sourozenci žijí se svou matkou v malém bytě v Tokiu. Aby ušetřili na nájemném, matka přihlásila jen nejstaršího syna Akiru, zbytek dětí je v bytě načerno. Jednoho dne najdou na stole trochu peněz a vzkaz, ať se dvanáctiletý Akira o své sourozence postará. Opuštěné děti se snaží čelit těžkému osudu a vytvoří si svůj malý svět v uzavřeném bytě. Když ale přes práh vstoupí okolní svět, křehká rovnováha se zhroutí. Dokážou přežít jen s odhodláním a odvahou?

ZLODĚJI ( Hirokazu Kore-eda, 2018)
19. 9. od 16.30 a 21. 9. od 22.00, Edison Filmhub

Osamu s rodinou žije na periferii Tokia a kromě příležitostných prací se živí drobnými krádežemi. Když se vrací s ukradeným zbožím domů, pravidelně vídá malou holčičku, která si v nočním mrazu sama hraje na balkóně. Muž se rozhodne, že zanedbávané dítě rodičům vezme a bude se o něj starat. Tím ale rozpoutá lavinu událostí, které odhalí překvapivé tajemství Osamovy rodiny. Citlivé drama o mezilidských vztazích získalo Zlatou palmu v Cannes.

LETNÍ KINO: PRVNÍ LÁSKA (Takashi Miike 2019)
13. 9. 2021, 20:00 – 21:48, Kasárna Karlín

Mladý neúspěšný boxer a drogově závislá prostitutka se připletou k nevydařenému obchodu s drogami, který vyústí ve válku gangů. Nepravděpodobný pár se bude muset v průběhu jedné noci v Tokiu hodně snažit, aby se dožil rána. Komediální krimi drama s nádechem estetiky filmu noir volně prostupuje různými žánry a velmi otevřeně zobrazuje násilí a sex. Snímek získal nominace na několika festivalech včetně festivalu v San Sebastiánu.

Vstupenky je možno zakoupit zde: https://www.febiofest.cz/vstupenky